Mannen en vrouwen hebben vaak heel andere behoeften wanneer seksualiteit in het geding is. Mannen hebben vaak behoefte om te vrijen omdat dat hun zekerheid (ze houdt van me) daarmee bewezen is. Bij vrouwen werkt het andersom: vrouwen willen éérst zien dat een man om ze geeft en pas daarna ontstaat de behoefte om te vrijen. Toont die man zijn liefde niet of te weinig, dan hebben vrouwen doorgaans geen zin om te vrijen, terwijl juist mannen dan gaan twijfelen of het wel goed zit (en dus nog méér behoefte hebben aan seks).

Is er een ander?

Als vrouwen geen zin hebben in seks denken mannen vaak dat hun vrouw een ander heeft. Natuurlijk komt dat ook wel eens voor, maar meestal snappen vrouwen dan totaal niet hoe hij daar bij komt. Ze moeten er soms niet eens aan dénken. Het lijkt erop dat mannen denken dat je alléén geen zin kunt hebben als je behoeften al op een andere plek zijn vervuld. Voor vrouwen geldt meestal iets heel anders, nl.: ik heb geen behoefte om met jou te vrijen als je mij niet (of niet voldoende) waardeert. Mannen daarentegen voelen zich gewaardeerd juist doordat er seks plaatsvindt.

Waardering

Meestal voelt men zich beiden niet gewaardeerd, en als mannen zich niet gewaardeerd voelen hebben ze meer behoefte aan seks. Als vrouwen zich niet gewaardeerd voelen hebben ze minder behoefte aan seks. Als seksuele problemen ontstaan heeft dat dus vaak te maken met het gebrek van waardering dat ze beiden hebben en daarmee komen ze steeds verder uit elkaar.

Een andere “liefde”

Als een vrouw thuis niet gewaardeerd wordt en wél waardering ontvangt van een andere man, dan gebeurt het soms dat deze vrouw verliefd wordt  op deze waarderende man. Het is nl. voor iedereen een levensbehoefte om waardering te krijgen. Als een man geen seks krijgt voelt hij zich niet gewaardeerd en gaat hij seks zoeken bij een andere vrouw. Zo voelt hij zich gewaardeerd.

Natuurlijk gaat het niet altijd zo, en zijn er heus wel andere redenen waardoor men ontrouw is aan elkaar, maar dit is een veel voorkomend fenomeen. Het is dus altijd belangrijk om je partner regelmatig te laten weten dat je hem/haar waardeert.