Toch scheiden

Relaties gaan niet stuk als de ruzie begint
maar als het praten ophoudt

De kinderen

Voor kinderen is het van groot belang dat de relatie tussen ouders goed blijft. Ik wil niemand tekort doen maar ik vind wel dat iedereen het aan zijn kinderen verplicht is om goed na te denken voordat men gaat scheiden. Je blijft samen ouders ook als je gaat scheiden van je partner. Jullie blijven met elkaar verbonden door de kinderen. De ervaring leert dat veel relaties stormachtig eindigen. Hoewel fatsoenlijk overleg in 1e instantie niet altijd mogelijk is, na verloop van tijd wordt toch vaak een manier gevonden om redelijk met elkaar om te gaan. Na verloop van tijd neemt de agressie, boosheid en pijn af en is de behoefte tot genoegdoening minder groot.

Niet te lichtvaardig

Hoewel meningen verschillen over de effecten van echtscheiding op kinderen adviseer ik deze stap niet lichtvaardig te nemen. Het is voor kinderen altijd lastig als ouders scheiden, maar het is moeilijk aan te tonen wat nu beter is bij een matig huwelijk: blijven of scheiden. Bovendien is een gelukkige vader/moeder ook heel wat waard voor kinderen.

Citaat

Ik citeer letterlijk uit Psychologie Magazine van oktober 2011:

“Het is dan ook een mythe dat kinderen beter worden van een scheiding omdat hun ouders zich er prettiger door voelen. In de eerste plaats knappen ouders vaak helemaal niet zo op van een scheiding. Daarnaast hebben kinderen veel minder last van een ongelukkig huwelijk, dan de ouders zelf. En van een scheiding hebben ze wél last (….) Conflicten nemen in de regel dan ook niet af door een scheiding, maar juist toe, blijkt uit verschillende onderzoeken. Niet alleen omdat er in één klap meer onderwerpen zijn om ruzie over te maken, maar ook omdat partners minder hun best doen voor elkaar, (wanneer) het gemeenschappelijke doel is veranderd in ieder voor zich.

Onderzoek

Ook dr. Ed Spruijt, docent en scheidingsonderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en autoriteit op dit gebied, geeft aan dat kinderen bij echtscheidingen minder goed presteren, depressiever zijn en ook vaker zelf scheiden. el, Uden, Oss, Helmond, Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch, Boxtel, Schijndel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Geldrop, Wijchen, Rosmalen, Berlicum, Bernheze, Laarbeek,

Soms kan het niet anders en is scheiden de enige optie. Schuldgevoelens hebben weinig zin maar probeer de schade te beperken door goed overleg. Schuldgevoel leidt bovendien vaak tot verwennen (hetgeen ook schadelijk is).

Boeken

Mocht je geen tijd hebben om hele boeken te lezen dan kun je een soort uittreksel (met toegevoegde eigen tips) bestellen door € 4,00 over te maken naar bankrek. NL 82 RABO 01608 17595 t.n.v. Interpunctie.

Vergeet niet te vermelden je mailadres en vermeld TIPS SCHEIDING zodat ik de juiste tips kan toesturen. Mochten jullie haast hebben, mail mij dan nog extra dan gaat het sneller (info@interpunctie.nl)

Je kunt altijd later nog een boek bestellen of bij de bibliotheek lenen.

Brabant, Veghel, Uden, Oss, Meierijstad, Laarbeek, Landerd, Vorstenbosch, Schijndel, St. Oedenrode, Nistelrode, Berlicum, Eindhoven, Oss\
Den Bosch, Wijbosch, Loosbroek, Vorstenbosch, St.Michielsgestel, Berlicum, Heesch, Mill, Cuijk, Gemert, Bakel, Helmond