Voorkomen kun je het niet…. Of soms toch wel….

Een van de ergste dingen die je kunt meemaken is zelfdoding in je omgeving. Zeker als het om iemand gaat die veel voor je betekent. Laat ik voorop stellen dat niemand ooit verantwoordelijk kan zijn voor de zelfdoding van een vriend(in), familielid of kennis.

Nooit schuldig

Je bent nooit verantwoordelijk, je bent nooit schuldig, maar soms kun je wel iets doen om hem/haar even bij zinnen te brengen. Niet zozeer om het te voorkomen (als men dat echt wil houdt niets hen tegen) maar wel om het uit te stellen en daarna eventueel hulp te krijgen.

Onbezonnen buien

Zo had ik onlangs een moeder binnen die vertelde dat ze vermoedde dat één van haar kinderen mogelijk in een onbezonnen bui zoiets zou kunnen doen. De rest van de kinderen niet, maar met hem “was wat aan de hand” zo dacht ze. Ik besprak met haar waaruit ze dat opmaakte, en inderdaad zou het kunnen dat zo’n joch een keer in een vlaag van verstandsverbijstering zoiets kon doen. Ze wilde er echter niet over nadenken, want, zo zei ze “ik kan dat toch niet voorkomen”. En op zichzelf klopt dat.

Wat kan wél

Maar je kunt (niet altijd, maar wel soms) iets doen om zijn daad in een dergelijk geval even uit te stellen. Door bv. af te spreken om in een dergelijk geval altijd één telefoontje met iemand (jou bv.) te voeren. Natuurlijk werkt dat niet in alle gevallen (helaas), maar proberen kun je het altijd. Ook hulpverleners maken ervan gebruik. Er wordt dan gezegd: beloof me dat je eerst met mij contact opneemt.

Van uitstel kan soms afstel komen

Vaak kun je zo iets uitstellen, waardoor er andere oplossingen zichtbaar worden.

Sommige mensen doen zoiets in een onbezonnen moment en zouden eigenlijk blij zijn achteraf, als ze het overleefd hadden. Want soms is die oplossing er wel (alleen ziet men die even niet). Betekent dit dat je ieder geval van suïcide kunt voorkomen? Nee, helaas niet. Hopeloze mensen zul je waarschijnlijk niet van dat idee af kunnen helpen.

Ook zo’n twijfelgeval in je omgeving?

Maak een afspraak en leg voor wat jouw mogelijkheden zijn.