In elke relatie zijn er ups en downs…En het valt zelden mee, het èchte leven. Het echte leven zit vol hobbels en kuilen. Het echte leven is veel minder mooi dan je droomde toen je besloot samen verder te gaan. Het leek een sprookje, maar dat sprookje verdween door de dagelijkse beslommeringen.

Het leven valt tegen

Elke relatie wordt regelmatig op de proef gesteld. Door financiële tegenvallers, door ziekte of ongelukken, door opvoedingsproblemen, door problemen met schoonfamilie en/of vrienden. Want als je allebei doodmoe bent van de gebroken nachten, dan realiseer je je dat dit niet was wat je ervan verwacht had. Het leven valt soms tegen. Kinderen zijn leuk maar soms ook stierlijk vervelend.

Jij moet veranderen… of ikzelf?

En we zijn ook eerder geneigd om naar elkaar te wijzen.(Als jij nu maar eens normaal ging doen, dan zou het leven beter zijn. Als jij beter met geld kon omgaan, als jij een betere partner was, als jij niet zo zou mopperen, als jij nu eens ooit je waardering uitsprak…. Dan zou alles beter zijn.) Voor een relatie heb je twee personen nodig. Misschien ben je zelf ook wel te kritisch, moet je meer naar jezelf kijken, dingen leren relativeren, misschien ook de ánder wat meer waarderen.

Is dít het nu?

Relatieproblemen zijn normaal. In iedere relatie komen er na verloop van tijd deuken. Is vertrekken de enige oplossing? Relaties kunnen juist groeien door relatieproblemen. Je kunt elkaar beter leren begrijpen, en vooral ook meer van jezelf onder ogen zien. En ben jij perfect? Mag je dan verwachten dat de ander dit wel is? En we denken allemaal wel eens: is dít het nu???  

Scheiden kan altijd nog

Niemand kan voor een ander beslissen of scheiden een goed idee is. Daar gaat men zelf over. Eén ding is duidelijk: zelfs als je gaat scheiden zul je moeten blijven communiceren. De communicatie verbeteren is dus nooit fout. Hebben jullie ook communicatieproblemen? Bel me.