Zo lang we blijven polariseren komt het niet goed.

De Zwarte Pietendiscussies, Johan Derksen en demonstraties tegen racisme…..het is niet leuk. Als er iéts direct moet stoppen is het polarisatie. Op allerlei sociale media en op TV roept iedereen het hardst om zijn gelijk. En iedereen heeft wel een beetje gelijk. Wij als witte Nederlander zien niets negatiefs in Zwarte Piet, en de meeste mensen bedoelen er ook niks slechts mee. Maar het is kwetsend voor gekleurde mensen. En daar mogen we best rekening mee houden.

De discussie loopt mank

De vergelijking tussen de ophef van een individuele asielzoeker (bv. in Oss) die iemand neersteekt heeft niets te maken met politiegeweld tegen zwarte mensen of met etnisch profileren. Dat er geen rellen zijn om dit slachtoffer te wreken is dus logisch. Deze steekpartij had ook door een witte verwarde persoon kunnen gebeuren. Vreselijk, dat wel, maar het gaat om ernstig zieke mensen die zoiets aanrichten.

Oordelen

Wij hebben allemaal wel eens oordelende gedachten, de een wat meer dan de ander. Het gaat erom dat je je eigen gedachten, overtuigingen etc. onderzoekt. Ook ik kan op mijn hoede reageren als er 4 of 5 donkere jongens ’s avonds op straat rondhangen. Zou ik ook zo op mijn hoede zijn als ze wit waren? Maar ben ik daarmee een racist?

Corrigeren

Dat we op deze manier denken maakt ons geen slecht mens, zo lang we onszelf maar corrigeren. We zullen erover moeten denken en beetje bij beetje (en inderdaad, dat kan niet ineens!) onze gedachten bijstellen. De allochtoon op de hoek blijkt aardig, als je hem beter kent. De zwarte collega is net zo’n verantwoordelijk persoon als jij. En natuurlijk zijn er tussen allochtonen, zwarten, homo’s en wat dan ook mensen die niet deugen. Die zijn er nl. in elke groep. Dat heeft niks met kleur te maken.

Luisteren

Polarisatie roept het slechtste in mensen naar boven, zowel bij zwart als bij wit, zowel bij autochtoon als allochtoon. Zodra je gaat polariseren blijf je nergens. Bij elk conflict is het goed om te luisteren naar elkaar, begrip te tonen. Doe je dat niet dan is het olie op het vuur.

Mochten er mensen zijn die hierop willen reageren: info@interpunctie.nl