Er zijn dingen die je soms (als grootouder) al gezegd hebt voor je erover nagedacht hebt…. Zeker in gevoelige periodes zoals bij beginnend ouderschap. Uitspraken als: “wát, geef jij flésvoeding?” of “je hoeft je kindje toch niet steeds te troosten als ie huilt?” vallen vaak heel verkeerd bij de schoondochter.

Commentaar

Of uitspraken over het toegenomen gewicht, het blijvende buikje van de moeder zijn meestal niet welkom. Zeker bij een eerste kindje is er nog zó veel wat men moet leren, is men zó gevoelig voor commentaar dat men dat beter voor zich kan houden.

De rol van de jonge vader

De eigen ouders mogen ook niet teveel zeggen, maar de schoonouders kunnen zich maar helemaal beter onthouden van commentaar. Schoondochter is erg gevoelig en het is belangrijk dat moeder en kind nu volop van elkaar kunnen genieten. Zonen zijn ook geneigd om in dit soort geval niet ondubbelzinnig achter hun partner te gaan staan. Vaak zeggen zij zoiets als “je weet toch hoe mijn moeder/mijn vader/mijn ouders zijn” en “ze bedoelen het niet zo kwaad”….

In de kou

En daarmee voelt de jonge moeder zich nog meer in de steek gelaten. De zoon moet het voor de jonge moeder opnemen, ook als dat voor zijn gevoel “tegen” zijn ouders is. En dat kunnen lang niet alle jonge mannen. En sommige mannen leren dat ook op latere leeftijd niet, waardoor vaak relatieproblemen ontstaan. Mevrouw staat in de kou.

Grenzen

Grenzen zijn belangrijk. Als schoonouders onvoldoende in de gaten hebben dat ze over de grens gaan, dienen de partners deze grenzen aan te brengen. Grenzen rondom het eigen gezin. (Dit zijn wij, dit is ONS gezin, wij doen het op ONZE manier.) Anderen doen het op hun manier, dat is prima, maar wij doen het op onze manier.

En inderdaad: de kouwe kant mag meestal veel minder zeggen, dus als het eigen kind nu de eigen ouders de grenzen aangeeft is er meestal weinig aan de hand. Ook als dit al enige tijd gaande is, kan hier nog verandering in worden aangebracht. Bel me als jullie hier hulp bij wensen.

Betekent dit dat het altijd zo moet

Nee zeker niet, er zijn heel veel mensen die hun schoonouders zelf aanspreken op bepaald (vervelend gevonden) gedrag. Soms veroorzaakt dat ruzie en als je dat verwacht kun je het beter je partner (het eigen kind dus) dit laten doen.