Marijke en John hebben moeite met a.s. schoondochter….

Meneer en mevrouw kwamen bij mij vanwege hun zoon Mike en zijn vriendin. Mike had al jaren verkering met Joyce. Het was ook een tijd uit geweest, maar hadden al weer een hele tijd contact zonder het aan zijn ouders kenbaar te maken. Ze wisten dat men niet blij zou zijn.

Gesprek met (schoon)-ouders

Marijke en John waren erg boos:  Mike was niet eerlijk geweest en bovendien werden ze weer met Joyce geconfronteerd. Ze vonden haar niet echt onaardig, maar ze ergerden zich aan het feit dat zij zich in hun ogen “onbeschoft” gedroeg.

Zo stelde zij zich nooit aan iemand voor. Als er familie op bezoek was bleef ze zitten totdat de familie zich voorstelde, kwam ze later binnen dan het bezoek, dan  plofte ze neer op de bank zonder een rondje handen te schudden. Meestal zei Mike dan snel “dit is Joyce” en dat was het dan. Haar aanspreken op dit gedrag leidde echter niet tot enige verbetering.

Gesprek met zoon en vriendin

Ik nodigde het jonge stel uit in mijn praktijk. Mike was ondertussen uit huis gegaan, om conflicten te vermijden. Kort daarna was Joyce bij hem ingetrokken. Marijke en John waren hier ook tamelijk boos om geworden. Ook Mike en Joyce voelden zich ellendig bij de situatie.

Joyce bleek een heel aardig meisje, heus wel goed opgevoed, maar ze voelde zich niet op haar gemak bij zijn ouders. Ze was best verlegen, en door alle kritische blikken van John en Marijke was ze alsmaar zenuwachtiger geworden en zag ze vreselijk op tegen de bezoekjes aan zijn ouders. Overal in haar lijf voelde zij spanning als ze op de bank zat.

Sociaal wenselijk gedrag

Ze  vertelde dat ze altijd probeerde te vermijden in het middelpunt van de belangstelling te staan, dus iedereen handen geven bij binnenkomst, nee dat was haar te spannend. Ook als ze haar iets vroegen had ze altijd maar gezocht naar “wenselijke antwoorden” i.p.v. zeggen wat ze dacht of vond.

Assertieve communicatie

Ik heb haar assertieve en communicatieve vaardigheden bijgebracht, samen met haar geoefend en daarna een gesprek gehad met het stel, samen met de (schoon)-ouders. Daarna werd het allemaal wat soepeler. Nu gaat het goed.