Bij relatieproblemen is de meest voorkomende klacht die overigens niet direct op tafel komt: “Ik voel me niet gewaardeerd”. Vaak wordt deze zin in eerste instantie door mevrouw uitgesproken, maar als we even verder praten blijkt vaak dat beide partners zich niet gewaardeerd voelen.

Kritiek en gemopper is besmettelijk

Vrouwen zitten over het algemeen dichter bij hun gevoelens en benoemen het nèt wat sneller. En waardering is eigenlijk iets wat we allemaal nodig hebben. Gewoon… om wie je bent… om wat je betekent voor de ander…. En wat je betekent voor je gezin.

En het mooie is dan ook, dat we vaak in het eerste gesprek al zien dat er wél waardering is voor elkaar, maar dat we onze waardering verpakken met heel negatief materiaal: kritiek en gemopper. En dat de ander dan terug moppert.

Waardering als ouders/waardering als partners

Toch zie je vaak dat bij relatieproblemen men elkaar als ouder nog wel waardeert. Men zegt soms: “hij is de beste vader die er is” of “ik kan me geen betere moeder voor de kinderen wensen”. Als dat geen waardering is!

Maar men wil ook graag gewaardeerd worden als partner. Het klinkt ouderwets: vrouwen voelen zich vaak slechts de kok, de huishoudster en mannen vaak als degene die het geld binnen brengt. Mensen willen gewoon gezien en gehoord worden, serieus genomen worden. Als hele persoon.

Onaardige grappen

Ik merk dat sommige partners tegen vrienden/vriendinnen onvriendelijke grapjes maken over elkaar. Mannen onder elkaar kunnen nogal eens “grappen” maken over het gebrek aan seks of de koelbloedigheid van hun vrouwen. Vrouwen maken weer heel andere grappen. Bv. dat “die mannen” zo gevoelloos zijn, of “allemaal een beetje autistisch (of narcistisch)”.

Of dat ze nooit hun rotzooi opruimen. En dat zegt men dan zodanig dat deze mannen het wel horen. De ergernis over elkaar neemt dan alleen maar toe.

Het mobieltje

Ook wordt er vaak nauwelijks gecommuniceerd. Veel mensen luisteren slechts met een half oor omdat zij de TV of hun mobieltje voorrang geven. Als de een iets bespreekbaar wil maken, heeft de ander de GSM in de hand, even later is het andersom.

De relatie loopt enorme schade op door dit gedrag. Ik adviseer vaak om de GSM tijdens het eten en ’s avonds enkele uurtjes weg te leggen.

Niet klagen

Als mensen wat vaker zouden bespreken wat hen stoort aan elkaar, zonder te klagen en te zeuren zouden veel relaties een stuk beter zijn.

Wil je eens sparren over jouw situatie?


Dat kan ook telefonisch, via skype (in combinatie met een mailtje waarin je je vraag beschrijft). In 200-300 woorden beschrijf je je dilemma, vraag of probleem, zodat ik snel even kan lezen waar het over gaat. Ik vraag hierbij wel om vóóraf te voldoen (€ 65,00). Mail mij snel : info@interpunctie.nl of bel 0413-310795. En bedenk ook: dit kan nooit opleveren wat een gesprek face-to-face met jullie beiden oplevert in mijn praktijk. Dus ik adviseer eigenlijk: doe dat gesprek. Het kan (ook tijdens de coronaperiode) ook in mijn praktijk mits u gezond bent. Zie voorwaarden en tarieven