Coronacrisis

Ziekenhuizen zijn overvol, medisch personeel overbelast en ernstig zieken en zelfs doden te betreuren….. Natuurlijk moeten we het in perspectief zien: ook bij een normale griep vallen er jaarlijks doden. Maar dit is heftig, het hele land, nee, de hele wereld is in rep en roer.

Bereikbaarheid Interpunctie

Ook ik lijd eronder, daarom ben ik nog wel bereikbaar via telefoon, mail en skype. Om toch nog te redden wat er te redden valt (zowel voor mijn cliënten als voor mijzelf). Ik leg alle betaalde reclame-uitingen stil, maar ik blijf wel schrijven (zie o.a. mijn sites en/of Facebook). Mocht u mij willen spreken dan kan dit wel, zelfs tegen gereduceerd tarief. Mail mij gerust.

Alles over deze crisis is al gezegd, ik hoef er niets meer aan toe te voegen. Wat ik wel wil doe is mensen adviseren hoe ze er met hun kinderen over praten. Leg ze zo goed mogelijk uit wat er aan de hand is en aan welke maatregelen men zich moet houden (handen wassen, afstand houden, in ellenboog hoesten/niezen). Pas je informatie af op de leeftijd van de kinderen. Jonge kinderen (beneden 6 jr) zien dingen vaak als monsters.

Tieners zijn vatbaar voor complottheorieën en doofpotverhalen.

Tips om erover te praten met je kinderen

Ga het gesprek aan, stel vragen. Waarom denk je dat scholen dicht zijn? Waarom is het beter als we niet bij opa en oma op bezoek gaan?

Geef eerlijke antwoorden. Als praten lastig verloopt, kun je een kind ook laten tekenen of schrijven over wat het dwarszit met betrekking tot het virus.

Bekijk samen filmpjes van betrouwbare bronnen en leg uit dat vriendjes misschien niet alle informatie hebben of hun onjuiste informatie kunnen vertellen.

Erken gevoelens. Zeg niet: „Je hoeft niet bang te zijn.” Zeg wel: „Ik zie dat je angstig bent. Zullen we samen op zoek gaan naar informatie over het virus?”

Probeer bestaande routines zoveel mogelijk te behouden.

Stel je kind gerust als dat nodig is. Voor een kind is het soms moeilijk om te begrijpen wat nieuwsbeelden betekenen voor hun eigen leven.

Doseren

Doseer de informatie (je hoeft niet álles te vertellen) en je hoeft er niet de hele dag over te praten. Ga ook andere (leuke) dingen doen. Volg gewoon 1-2x per dag het nieuws, dat is voldoende.

Wil je eens sparren over jouw situatie?

Dat kan ook telefonisch, via skype (in combinatie met een mailtje waarin je je vraag beschrijft). In 200-300 woorden beschrijf je je dilemma, vraag of probleem, zodat ik snel even kan lezen waar het over gaat. Ik vraag hierbij wel om vóóraf te voldoen (€ 65,00). Mail mij snel : info@interpunctie.nl of bel 0413-310795.

Het kan (ook tijdens de coronaperiode) ook in mijn praktijk mits u gezond bent. Zie voorwaarden en tarieven