Home » Cursus assertiviteit » Doel van de cursus

Doel van de cursus

 

              

                                                                                                   

Het spreekt vanzelf dat niemand ooit totale zeggenschap kan hebben over zijn leven, omdat we allemaal in zekere zin afhankelijk zijn van andere mensen, van de omgeving en andere invloeden. Een van de voornaamste doelen van de cursus is om een bijdrage te leveren aan het verkrijgen van grotere verantwoordelijkheid voor jezelf en het aanreiken van een aantal vaardigheden waardoor je meer ruimte zult krijgen om aan je eigen persoonlijke levensbehoeften tegemoet te komen.

Het terrein waarop je zeggenschap hebt

Het gebied van persoonlijke zeggenschap is dat deel van je leven waarin je vrij bent om zelfstandige, eenzijdige beslissingen te nemen over aangelegenheden die niet afhangen van andermans medewerking of participatie. Voorbeelden:

 1. Van opvatting veranderen van over een bepaalde kwestie
 2. Iets nieuws leren
 3. Het invullen van je vrije tijd
 4. Beslissen of, hoeveel en wat je wilt lezen, welke muziek je wilt horen
 5. Een andere baan zoeken
 6. Aansluiten bij een politieke partij of een andere groep
 7. Een sport beoefenen

Soms ben je mede afhankelijk van de medewerking van anderen, of heeft jouw beslissing ook consequenties voor hen. Denk aan het opzeggen van je baan (minder geld voor het gezin), de vakantieplannen wijzigen van je gezin, een dure auto kopen van het spaargeld, verhuizen, kinderen krijgen.

Wat in elk geval ook wordt bereikt is 

 • meer zelfkennis
 • meer mogelijkheden om te reageren
 • minder geneigd zijn tot anderen de schuld geven (meer eigen verantwoordelijkheid nemen)
 • beter met feedback kunnen omgaan
 • eerder herkennen van eigen en andermans patronen bv. passief agressief gedrag (zie hieronder)

Passief agressief gedrag is minder herkenbaar dan puur agressief gedrag. Het heeft te maken met manipulaties. Het is een combinatie van pessimisme en negatieve gedragingen die zo sterk zijn dat ze anderen uitputten.

Wat is passief agressief gedrag?

1. Taalgebruik waar boosheid achter zit (soms doorspekt met cynisme of sarcasme): Hoe kun je zoiets stoms zeggen? Of: Ben jij niet helemaal normaal/goed wijs?

2. Het uiten van zwaarmoedige opmerkingen: Ik wou dat ik er ook bij kon zijn (i.p.v. zou ik er ook naartoe kunnen?) Of: Ik zal het wel weer doen (i.p.v. aangeven dat nu de ander toch echt aan de beurt is)

3. Schuldgevoel opwekkende opmerkingen: Ik zou ook graag zo’n mooie tas willen kopen maar dat kan ik niet betalen, dan hebben we niet te eten.

4. Dubbelzinnige complimenten geven: “Leuk hoor” (en er iets negatiefs bij opmerken) als iemand een cadeau heeft gehad. Hierbij kan jaloezie een rol spelen.

5. Niets zeggen of negeren: Het niet beantwoorden van iemands telefoon of mail omdat je boos op hem bent is passief agressief gedrag (je geeft een steek onder water). Dit kan ook voorkomen bij bv. het negeren dat iemand ziek is, verdriet heeft. Niets zeggen of negeren hoeft niet altijd passief agressief te zijn.

6. Uitstellen, treuzelen: Extra lange pauzes nemen als je ontevreden bent over je baan, of je vaker ziek melden. Of zeggen dat je een uitnodiging voor een feest niet ontvangen hebt. Je verzint een excuus terwijl je eigenlijk niet wilt. Je neemt daarmee geen verantwoordelijkheid.

7. De ander buitensluiten (pesten): als je een collega niet aardig vindt iedereen uitnodigen behalve hem. Of: roddelen over die collega. Of: voor iedereen koffie halen behalve voor hem/

8. De ander saboteren: (ook pesten): een collega zogenaamd vergeten voor een vergadering uit te nodigen. Als iemand je erop aanspreekt doen alsof je van niks weet. Of: bonbons meebrengen voor iemand die op dieet is.

9. Lijstjes bijhouden: als je vriend niet op je verjaardag komt je teleurstelling niet loslaten (of het gewoon eerlijk zeggen), maar deze vriend met gelijke munt terugbetalen en dus niet op zijn feest komen.

10. Zogenaamde grapjes maken waarbij de ander zich wil verdedigen maar dit niet echt kan….of als hij het wel doet de passief agressieveling zich eruit kletst: “Het was toch maar een grapje!”

De cursus start weer in april. Meer weten?

abonneren op nieuws hierover: klik op het bovenstaande plaatje.