Op vakantie met familie

Op vakantie met familie 

 

Het loopt weer tegen de vakantie. Plannen maken waar naartoe. En …. Met wie?

De een wil een strandvakantie, de ander wil cultuur, weer een ander wil sportieve uitdagingen. Kortom: vaak in een gezin is het al niet eenvoudig zo te plannen dat ieders wensen aan bod komen.

 

Met kleinere kinderen komt het er meestal vooral op neer dat het betaalbaar moet zijn, en als de kinderen zich kunnen vermaken, is het verder wel goed.

Vaak besluiten ouders dan om met een familielid op eenzelfde camping te gaan, dan hebben ze samen nog de avonden met elkaar als de kinderen slapen. Op zichzelf een prima idee, natuurlijk. Een kaartje leggen bij de tent en lekker samen barbequen, gezellig.

 

Maar wat doe je overdag? Trek je dan ook met elkaar op? En…is dit wel altijd zo leuk? Besef goed dat iedereen zo zijn eigen gewoontes heeft, zijn eigen ritme, zijn eigen manier van dingen bekijken. Hoewel mensen het heel gezellig vinden om samen met een ander gezin op vakantie te gaan is er ook altijd ergernis.

 

De een zeurt gemakkelijk over lastig zittende schoenen, de ander is al gauw geïrriteerd door een lange autorit. Weer een ander kan slecht tegen de warmte, of wil alleen maar kerken bezichtigen, terwijl de rest liever een ijsje eet.

 

Een gezamenlijke vakantie kan heel leuk zijn, maar het is goed om afspraken te maken. Spreek af om af en toe ook zonder elkaar op stap te gaan, om je te mogen terugtrekken als het allemaal te druk wordt.

 

Bouw momenten in dat je elkaar even een dagje niet ziet. Dan zijn bepaalde stopwoordjes minder hinderlijk, dan zijn sommige gedragingen minder irritant. En denk van tevoren na of je met die ene bemoeizieke zus wel op een camping wilt staan. Een week is lang, soms is iemand voor een avondje best gezellig, maar een hele week…….