Home » Wie / wat / waar (wegwijzer) » Columns over div.onderwerpen waar Interpunctie bij helpt » Onder een vergrootglas leggen (wel of niet met familie op vakantie)

Onder een vergrootglas leggen (wel of niet met familie op vakantie)

U bent misschien al volop aan het plannen voor de vakantie. Een leuke bezigheid: waar gaan we heen? Met wie? Of gezellig met ons eigen gezinnetje? De voorpret is groot: denken aan de gezelligheid, lol maken, lachen.

 

Soms zie je bij bepaalde TV-programma’s hele gezinnen in conflict omdat men samen met vakantie is geweest. De ene persoon heeft een vervelende opmerking gemaakt over de kinderen van de ander, of het ene persoon voelt zich gedupeerd omdat hij meer moest betalen voor het laatste uitje, kortom: het loopt lang niet altijd goed af. Of die tante moest steeds rusten of liep te zuchten.

 

Juist in vakanties, als je bij elkaar op de lip zit, en ieder moment bij elkaar bent, ga je je gemakkelijk aan elkaar storen. Dat geldt in gezinnen al, maar nog meer bij mensen die niet  “eigen” zijn. Ergernissen die er altijd al enigszins waren worden onoverkomelijk tijdens een vakantie.

 

Daarom is het misschien een goed idee om nog eens even na te denken en het gedrag van de ander onder een vergrootglas te leggen. Zijn er kleine dingen die u tegen de borst stuiten? Ergert u zich af en toe aan bepaalde gedragingen van uw familielid? Kan die ene broer soms zo lomp uit de hoek komen? En hoe reageert uw partner daar meestal op?

 

Als u deze vervelende gedragingen onder een vergrootglas legt en ook uw eigen reacties enigszins uitvergroot, dan kunt u eigenlijk al een beetje voorzien waar de problemen zouden kunnen ontstaan. Misschien toch maar even zonder met die vervelende schoonzus gaan? Bezint eer ge begint….Het klinkt ouderwets maar toch……

 

Ik wil uw vakantie zeker niet bederven, maar ik wil u wel adviseren: maak goede afspraken en spreek daarnaast ook af dat je ieder zo af en toe “je eigen ding” mag doen, je even terugtrekt uit al die contacten.  Vakanties kunnen erg stressvol zijn. Zorg dat het voor iedereen leuk blijft. Overigens wens ik iedereen een fijne vakantie toe.