Home » Relatieproblemen » Scheiden en de rol van grootouders

Scheiden en de rol van grootouders

Grootouders (en overige familie/kennissen) kunnen hulp bieden

Loyaliteit

Bij een scheiding van hun kinderen kunnen ouders, familie en vrienden heus wel wat doen, zónder de boel nog verder op te jutten. Want helaas hoor ik ook wel verhalen waarbij aan beide zijden de boel nog eens extra wordt opgestookt. Dit is begrijpelijk, want loyaliteit maakt dat je “kiest” voor eigen familie/vriend(in) eerst!

Sterke gevoelens

Veel grootouders willen hun kind zo graag helpen bij een scheiding. En daarmee moet je uiterst voorzichtig zijn. Misschien haat je je schoonzoon of –dochter om het verdriet wat jouw kind wordt aangedaan. Maar toch: oppassen en geen voeding geven aan conflicten die er zijn kan van groot belang zijn voor de toekomst. Misschien wil je je kind overtuigen dat scheiden ook niet alles is…..

Praktisch

Steun in de vorm van oppassen op de kinderen, even hand- en spandiensten verrichten zijn heel welkom. Het geeft de ouders even lucht en ze weten dat het goed zit.

Emotionele steun

Geef alleen emotionele steun als je dit kunt. Als je emoties te sterk zijn ben je niet steunend maar eerder een extra last.  Probeer het probleem niet “over te nemen” maar luister. Geef geen ongevraagd advies. Als je weet dat je gevoelens met je op de loop gaan, vraag dan aan je kind om de steun elders te zoeken, omdat je weet dat je niet rustig reageert.

De omgeving

Vraag je zoon of dochter wat hij/zij wil dat de omgeving wordt verteld. En wat aan de kleinkinderen wordt gezegd. Hou je daarbij. Zorg wel dat je ook zelf een goede uitlaatklep hebt. Een goede vriendin die zwijgt is goud waard.

De kleinkinderen

Zeg nooit iets negatiefs over een van de ouders. Het is zeer slecht voor de kleinkinderen, ook al is het in uw beleving wáár. En ooit krijgt u het waarschijnlijk op uw brood.

De toekomst

Wat de toekomst brengt weet je nooit, maar zorg dat je altijd op de achtergrond blijft. Ook als heftige emoties soms naar voren komen, rustig blijven en steun bieden is de beste garantie op een goede toekomst.