Home » Overige columns » Dominante collega’s

Dominante collega’s

Dominante collega’s (deze columns worden geplaatst en zijn na te lezen op www.interpunctie.nl)

 

Gelukkig zitten de meeste mensen met plezier op hun werkplek. Maar je collega’s die zoek je meestal niet zelf uit en soms moet je er jáááren mee verder….

 

Ik hoor in mijn assertiviteitscursussen nog wel eens zeggen: ik heb een dominante collega. En hoewel daar objectieve maatstaven voor bestaan, lijkt het toch zo te zijn dat iedereen weer andere ideeën heeft, over wat dominantie dan is.

 

En het leuke (en soms lastige) is ook, dat veel mensen hun eigen dominantie niet zien. Zij vinden andere mensen dominant terwijl zij zelf als dominant worden ervaren…. Dominante collega’s kunnen erg direct zijn en anderen overdonderen.

 

Bij dominante mensen die dat van zichzelf niet weten gaat er vaak iets anders meespelen: zij zijn juist bang dat andere mensen over hen misschien zullen domineren en daarom delen ze alvast de eerste klap maar uit… (uit angst dus….)

 

Ze bepalen dus meteen wat er moet gebeuren, en ook hoe dit zou moeten gebeuren, niet omdat ze zo zeker van zichzelf zijn, maar juist omdat ze bang zijn anders naar de pijpen van anderen te moeten dansen. Ze voelen zich onzeker om hun mening nog te geven als er al een andere ligt.

 

Daarom poneren ze hun mening als “de enige manier” of  “de beste manier” om dit probleem aan te pakken. Zij lijken dan volledig zeker van zichzelf en de manier waarop ze hun aankondiging doen lijkt niet ontvankelijk voor tegenspraak. Niet omdat zij het echt allemaal zo goed weten, maar meer omdat ze te bang zijn voor tegenspraak.

 

Vaak zijn deze mensen ook totaal uit het veld geslagen als er tegenspraak komt, reageren zij aangevallen, boos en hebben zij het gevoel dat zij als persoon worden afgewezen, puur omdat iemand het met hun mening oneens is. Hun hele identiteit is in het geding, door een klein meningsverschil. Wat kunnen wij mensen het moeilijk hebben met elkaar.