Het leven is gesplitst in ervóór en erná

Scheiding van ouders verandert veel in een kinderleven. Als je met volwassenen praat over de scheiding van hun ouders dan praten ze over twee delen in hun jeugd: de periode vóór de scheiding  en erná. Vaak kan men het leven heus wel weer aan, maar het is een voelbare splitsing, iets wat hun leven voorgoed veranderd heeft. Onlangs zag ik een TV-programma over mensen die in hun jeugd een scheiding hadden meegemaakt. Bijna allemaal spraken ze over het feit dat ze het gevoel hadden voor hun ouders te moeten zorgen.

Perfecte ouders

Kinderen zorgen automatisch voor hun ouders, ook al is dat niet de bedoeling. Veel ouders geloven niet dat hun kinderen dat doen. “Nee”, zeggen ze dan “wij slagen er wel in om ons kind echt kind te laten zijn…”. Soms wijst men beschuldigend met de vinger naar de ex-partner, die dat niet goed zou doen, maar zélf doet men dat altijd wél goed 😉 Zij zien zichzelf nogal eens als “perfecte ouder”.

Fouten erkennen

Het valt niet mee om je eigen fouten te herkennen en erkennen en het is al helemaal niet de bedoeling schuldgevoelens mee te geven. Als ik zeg dat iedereen fouten maakt dan wordt dat volop onderstreept door mijn cliënten, maar eigen fouten kunnen zien en daar de verantwoordelijkheid voor nemen is toch iets anders….. Soms vermoed ik dat ouders diep van binnen enorm twijfelen over hun handelen. Konden ze die twijfel maar uiten, dan was het gemakkelijker om hen te helpen.

Geen schuld

Nogmaals: ik wil niemand beschuldigen…. Ouders doen vaak verschrikkelijk hun best. Maar kinderen ook. En kinderen voelen automatisch aan dat hun ouders het niet meer redden, dat ze overvraagd of zelfs overspannen worden van de hele situatie. En een kind gaat dan zorgen voor die ouder. Dat is vaak alleen maar door geen last te veroorzaken, eigenlijk nauwelijks zelf kind te kunnen zijn.

En juist daarom kan een lieve tante, of lieve grootouders het grote verschil maken. Mensen die betrouwbaar zijn, die over geen van beide ouders slechte dingen zeggen, die steunend voor het kind zijn. Soms vervult ook een moeder van een vriendinnetje die rol, of een leerkracht.

Tips nodig? Klik hier