Een keertje ruzie

Relaties zijn fijn als ze goed zijn. Nou heeft iedereen wel eens een probleem. Een keertje ruzie kan geen kwaad. Maar sommige mensen hebben een relatie waarbij men er vaak niet de vinger op kan leggen wat er mis is. Men voelt zich niet prettig, men heeft soms het gevoel misbruikt te worden, maar hem/haar erop aanspreken is ook moeilijk.… Men voelt zich schuldig als men de ander aanspreekt. Schuldgevoelens kunnen een teken zijn dat er gemanipuleerd wordt.

Vormen van manipulatie

Er zijn allerlei manieren om elkaar te manipuleren. Vaak gaat het om kleine, onschuldige dingen, soms in de ogen van beide partners, maar soms voelt de ander het niet als een onschuldig dingetje….

Hoe kunt u nagaan of u zich gemanipuleerd voelt in uw relatie. Hoe meer punten kloppen, hoe meer u gemanipuleerd wordt. Als meer dan 5 punten een “ja” krijgen is het goed om er wat aan te doen.

 1. Ik weet soms niet wat mijn partner nou echt wil
 2. Ik heb het gevoel dat mijn partner niet begrijpt en me niet kent zoals ik werkelijk ben
 3. Als ik bij mijn partner ben dan voelt alles zo vanzelfsprekend
 4. Als ik iets doe wat mijn partner graag wil dan blijft hij/zij maar even positief
 5. Ik heb het idee dat ik harder aan deze relatie werk dan mijn partner
 6. Mijn partner heeft een hele sterke invloed op wat ik denk en voel
 7. Ik merk dat mijn partner vaak misbruik maakt van mijn vrijgevigheid
 8. Ik vind het moeilijk om mezelf te blijven bij mijn partner en te doen wat ik graag wil
 9. Soms heb ik het gevoel dat ik gevangen zit in mijn relatie en er geen uitweg is
 10. Ik voel me niet zo goed meer over mezelf als ik vroeger wel deed
 11. Ik heb het gevoel voel dat ik mijn partner harder nodig heb dan hij/zij mij nodig heeft
 12. Hoeveel ik ook voor mijn partner doe, ik heb het gevoel dat het nooit genoeg is

Slechte bedoelingen?

Nu lijkt het bij deze opsomming dat degene die manipuleert dus “de schuldige” is. Bij relatieproblemen zijn er altijd twee schuldigen (als je al van “schuld” kunt spreken).  Iemand die manipuleert doet dat lang niet altijd met “slechte” bedoelingen. Maar manipulaties zichtbaar maken en zien wat de reden is van het manipulatieve gedrag is niet gemakkelijk.

Aankaarten

Het is niet eenvoudig het aan te kaarten, en voor degene die beschuldigd wordt van manipulatie is het ook even slikken. Goed luisteren en doorvragen is het devies, terwijl men meestal in de verdediging gaat.