Het gaat niet vanzelf v

Je relatie goed houden is niet iets wat vanzelf gaat. Daar moet je hard voor werken (liefde is tenslotte een werkwoord, zegt een bekende titel van een boek).

Hier een aantal tips om je relatie zo goed mogelijk te houden.

  • Beter geluk dan gelijk

Je hoeft geen ongelijk toe te geven als je gelijk hebt, maar uiteindelijk heb je aan je gelijk weinig als je daar nog dagen ruzie over hebt. Als je dit beseft kun je het voorval beter loslaten.

  • Blijf aantrekkelijk

Aan de buitenwereld laat je je beste (betere) kant zien. Je partner heeft vaker te maken met de mindere kant. Het is daarom ook aan te raden hoffelijk te zijn ten opzichte van je partner. En dat kan dus ook betekenen: je mooi maken voor de ander.

  • Spreek je waardering uit

Je stoort je regelmatig aan elkaar, dat is menselijk. Dat mag gerust uitgesproken worden, maar het gevaar is groot dat je alleen maar loopt te grauwen en te snauwen. Daar wordt niemand gelukkig van. Geef elkaar een keer een compliment, laat zien dat je de ander waardeert.

  • Wees mild

Als je negatieve eigenschappen kunt relativeren (bv. door humor) dan wordt alles weer leuker. Niet elkaar uitlachen, geen humor ten koste van, maar gewoon lachen om je eigen fouten. Je word dan milder naar jezelf en elkaar en het leven wordt eenvoudiger.

  • Kijk in de spiegel

Nee niet letterlijk, maar besef dat jij ook een aandeel hebt als er een conflict is. Ruzie heb je nooit alleen, je doet allebei wat.

  • Verbreek de sleur

Het lijkt misschien raar maar door gewoon iets eens helemaal andersom te doen verandert je gezichtspunt. Als je ’s morgens opstaat en een bepaalde volgorde door elkaar gooit kom je misschien tot andere inzichten, hoewel die waarschijnlijk niet wereldschokkend zullen zijn.

Zo kan je ook, door eens een totaal andere opmerking te maken dan je partner gewend is, een heel andere discussie krijgen.

Als je dit stadium voorbij bent…..

Wanneer het al een sleur is geworden, je niet meer mild kunt reageren op elkaars fouten, en wanneer je partner niet meer aantrekkelijk is voor jou…. Wil het dan zeggen dat het voorbij is, en dat scheiden de enige oplossing is?

Scheiden kan altijd nog

Het lijkt een mooie ontsnapping aan de huidige ellende, en soms kan het niet anders. Maar als je tijdens de relatietherapie ontdekt dat er geen redden meer aan is kun je altijd nog scheiden. Zeker als je kinderen hebt is het de moeite waard om het nog even te proberen.

Geen kinderen?

Ook als je geen kinderen hebt zie je vaak dat mensen de problemen herhalen in een volgende relatie. Dus doe je het niet voor je kinderen doe het dan voor jezelf.