Goede voornemens zijn snel gemaakt. Sommige mensen doen er niet aan, misschien ook wel omdat ze bang zijn dat ze niet vol te houden zijn. Want dan raak je teleurgesteld in jezelf, en dat is heel vervelend.

Je strengste rechter

Ik denk dat je nooit streng moet zijn voor jezelf. Niet bij het niet volhouden van voornemens, maar ook niet als je iets anders hebt gedaan waar je niet blij of niet trots op bent. Je bent zelf meestal je strengste rechter.

Mildheid

Ik zeg wel eens tegen mensen die iets fout deden: “Wat zou je tegen een goede vriendin zeggen die zoiets gedaan had?”. Vaak reageren mensen best mild op die vriendin.. Ze zeggen iets van “je wist het toch niet?” of “je hebt toch je best gedaan?” Want de meeste mensen doen hun best, en zo moet je maar denken: ik ook!

Mensen doen hun best en goede voornemens zijn er om nog “beter” te worden. Vaak denken mensen bij een terugval dat het ze nooit zal lukken. Maar een terugval is niet onoverkomelijk: je kunt gewoon weer opnieuw beginnen.

Cold turkey of minderen

Met sommige dingen kun je beter “cold turkey” afkicken dan minderen. Maar dat kan ook een te grote stap zijn. Ik weet van mezelf toen ik rookte, dat ik steeds opnieuw begon met “minder roken”. En telkens kwam ik tot de ontdekking dat ik weer op dezelfde hoeveelheid zat. Totdat er iemand in mijn omgeving longkanker kreeg. Toen nam ik het enige juiste besluit: stoppen. Gelukkig is het lang geleden en zullen mijn longen wel schoon zijn.

Anderen erbij betrekken

Soms adviseert men om anderen deelgenoot te maken. Te zeggen dat je van plan bent te stoppen (of te minderen). Dat kan goed werken, maar er zijn ook soms mensen die je dan gaan lopen controleren. Die bij elke pinda die je in de mond steekt zeggen: “zou je dat nu wel doen?” of “jij wilde toch afvallen?”. Dat soort opmerkingen zijn niet motiverend en werken helemaal niet. Je hebt een aanmoediging nodig, geen strenge juf of meester die je op de vingers tikt. 

Wil je eens sparren over jouw situatie?
Dat kan ook telefonisch, via skype (in combinatie met een mailtje waarin je je vraag beschrijft). In 200-300 woorden beschrijf je je dilemma, vraag of probleem, zodat ik snel even kan lezen waar het over gaat. Ik vraag hierbij wel om vóóraf te voldoen (€ 65,00). Mail mij snel : info@interpunctie.nl of bel 0413-310795.

Het kan (ook tijdens de coronaperiode) ook in mijn praktijk mits u gezond bent. Zie voorwaarden en tarieven