Home » Columns relatieproblemen » Ik wil er ALLES voor doen!

Ik wil er ALLES voor doen!

Ik wil er alles voor doen….

Onlangs meldde zich een stel voor relatietherapie, waarvan de man al in het begin van het gesprek zei “ik wil er alles voor doen om de problemen op te lossen”. Dat klinkt positief.

Alles???

Toch is zoiets snel gezegd, ook in hun geval bleek dat hij toch niet zo veel wilde doen dan hij aangaf.  “Alles” is ook wel wat veel, trouwens. Je mag je gerust inspannen voor je relatie, dat is zelfs erg verstandig, maar als je er echt álles voor over hebt, ben je misschien wat te afhankelijk geworden.

Boosheid

Deze man wilde niet naar zijn eigen emoties kijken. Uit eigenlijk alles sprak zijn boosheid, ook zijn vrouw voelde vaak hoe boos hij was. Hoe onredelijk hij tekeer kon gaan soms. Toen ik hem daarmee probeerde te confronteren, zei hij dat hij helemáál niet boos was….. hoe kwam ik er toch bij??

Ontkenning

Ook in het volgende gesprek nodigde ik hem enkele keren uit om te vertellen waar hij nu zo boos over was maar hij bleef ontkennen. Terwijl ook boosheid heel gezond kan zijn, en in elk geval aangeeft dat er iets dwars zit. Als je dat niet opruimt weet je zeker dat de problemen blijven bestaan. Soms echter zijn mensen zó boos dat ze angst hebben voor hun eigen woede en is er even tijd nodig om dit te kunnen zeggen. Bij hem leek dat niet zo.

Verwend kind?

Ik dacht aan een verwend kind wat zijn zin niet kreeg wat bleef drammen totdat aan zijn wensen voldaan is. Hij zei goede afspraken te willen maken (maar waarover die afspraken zouden moeten gaan kon hij niet benoemen). Het klonk mooi, maar zijn vrouw verzekerde mij dat ze dit soort dingen al jaren hoorde en dat er niets van terecht kwam. Ze had er geen vertrouwen meer in.

Verloren

Hij besefte dat hij verloren had en dat het niet meer goed kwam tussen hen. Weer werd hij boos op zijn vrouw (en ik denk eigenlijk ook op mij, omdat ik geen wonderen had kunnen doen). Ook dat ontkende hij natuurlijk weer. Maar mevrouw kreeg weer alles over zich heen (dat hij het nooit goed deed, dat hij al zoveel geprobeerd had). Zij werd niet warm of koud, dat was duidelijk zichtbaar. Woedend liep hij naar zijn auto. Het was maar goed dat zij met haar eigen auto was gekomen.