Home » Columns assertiviteit » In de verdediging

In de verdediging

Kritiek van een collega

Patrick schrok toen zijn collega hem boos verteld had dat zijn ingeleverde stuk niet goed was. Patrick begreep het niet. Ferry had altijd wat te zeuren. Kon hij het wel ooit goed doen bij Ferry?? Patrick voelde zich boos van binnen.

Wat heb ik eigenlijk fout gedaan?

Nadat Patrick weer wat rustiger werd begon hij zijn werk opnieuw te doen. Terwijl hij daarmee bezig was begon hij zich weer op te winden. Patrick wist eigenlijk niet wat er mis was met zijn vorige stuk. Bij elke zin die hij schreef werd hij bozer. Hij wilde dat hij gezegd had: “als jij het dan zo goed weet, doe het dan zelf!”.  Maar hij durfde dat niet. Hij vertelde mij dat hij wilde leren de volgende keer flink van zich af te bijten. Hij wilde assertief zijn.

Niet agressief maar luisteren….

Toen ik hem zei dat van zich af bijten niet assertief was en ook weinig zou helpen keek hij me hulpeloos aan. Ik stelde voor eerst eens begrip te tonen en goed te luisteren waarmee Ferry problemen had, wat hij precies anders wilde. Patrick zag het niet zitten, maar zou het proberen. Ik gaf hem een lijstje met tips hoe hij kon reageren en wat hij beslist niet moest doen. We oefenden een aantal keren, zodat hij er beter in zou slagen om zijn voornemens uit te voeren.

Jij weet niet hoe hij is….

Voor hij weg ging zei hij: “Ik ga het echt zo doen, maar ik kan me niet voorstellen dat het helpt…..…Jij kent hem nl. niet!”   Patrick bleek mijn tips (veel vragen stellen) goed te hebben toegepast. Hij had aan Ferry gevraagd wat hij precies bedoelde en deze had hem duidelijke tips gegeven hoe het beter kon. Patrick was opgelucht om de tips (hij wist nu wat er fout was) en voelde zich ook niet zo boos. Hij begreep de kritiek van Ferry.

Mijn vriendin….

In het volgende gesprek gaf hij aan dat hij niet alleen met Ferry dit soort aanvaringen had, maar ook met zijn vriendin. Ook voelde hij zich snel bekritiseerd terwijl dat lang niet altijd zo bedoeld leek te zijn. Hij volgende een cursus assertiviteit en na de 4e bijeenkomst ging hij plotseling met grote stappen vooruit. Hij is heel blij dat hij de cursus gevolgd heeft, want hij begrijpt nu hoe lastig zijn gedrag en zijn heftige reacties voor anderen moet zijn geweest.