Home » Columns gezin » Hechting

Hechting

Toen ik klein was ging men nog heel anders om met kinderen. Ik hoorde gisteravond iemand zeggen: in die tijd hadden kinderen nog geen ziel…. Inderdaad, kinderen werden voortdurend op hun ziel getrapt, omdat men niet wist dat ze die hadden….

Kinderen mochten het niet weten

Mijn ouders hebben mij ook op mijn ziel getrapt, zonder dat ze het wisten. Er waren nog veel dingen niet ontdekt over kinderen. Zo zijn mijn vader altijd: kinderen mogen niet merken dat je van ze houdt. Terwijl we nú juist zeggen: laat weten dat je van ze houdt! (Trouwens mijn vaders pogingen zijn mislukt: ik heb het wél gemerkt!)

Baby’s merken er niks van….. nou???

Heel veel boeken zijn volgeschreven met goedbedoelde adviezen, adviezen die nu nooit meer gegeven zouden worden. Zo dacht men dat baby’s niets merkten van spanningen. Als je een huilende baby uit de wieg haalde verwende je hem.

De hechtingsfase

Er is een periode in het leven van een baby waarbij de basis wordt gelegd voor hechting. Dat is de fase van eenkennigheid. Deze begint ongeveer als ze 5-6 maanden oud zijn. Als daar iets mis gaat, bv. een ziekenhuisopname van de moeder, dan moet daar extra aandacht aan worden besteed om dit “te repareren”.

Eenzaamheid

Gebeurt dat niet op dat moment, dan is de schade blijvend, tenzij er heel veel psychotherapie wordt ondergaan. Maar het blijft lastig, want er komen steeds beschadigingen bij. Omdat deze mensen zich niet durven hechten blijven zij eenzaam, en houden zij problemen met zichzelf en anderen, waardoor er steeds een krasje op de ziel bijkomt. Er staat altijd een muurtje tussen deze persoon en de ander. En als hij zich dan uiteindelijk durft te geven dan komt alle shit eruit. Dan wordt de ander overvraagd.

Veilig gehecht zijn van levensbelang

Men kan zich niet géven. Met deze mensen gaat het altijd “goed”. Zij kunnen niet laten zien hoe ellendig zij zich soms voelen, soms kunnen ze het zelfs voor zichzelf redelijk verbergen.  Ik ben ervan overtuigd dat drankmisbruik, eetproblemen, drugsgebruik en ook voorgeschreven medicatie als anti-depressiva veel minder aan de orde zouden zijn als er meer nagedacht werd over baby’s en wat een onveilige hechting kan doen. Gelukkig is er steeds meer over bekend. Maar ook niet alle mensen die drank of drugs gebruiken zijn onveilig gehecht.