Home » Cursussen/stress

Cursussen/stress

Niet alle stress heeft te maken met onvoldoende assertiviteit of onvoldoende communicatieve vaardigheden. Maar veel stressklachten worden daardoor wel veroorzaakt of ernstiger. Daarom is een belangrijk aandeel bij de aanpak van stressklachten vaak het ontwikkelen van assertieve en communicatieve vaardigheden.

Interpunctie geeft regelmatig cursussen en ontwikkelt ook zelf cursussen (o.a. cursussen assertiviteit en communicatie, en over omgaan met Alledaagse Conflicten).

Ongeveer 2 x per jaar is er een groepsgewijze cursus assertiviteit, zie onderstaand affiche. Dit is een goedkope en effectieve manier om assertief te worden, beter te communiceren en niet meer over uzelf te laten lopen. En dat allemaal op een manier die voor anderen niet bedreigend of vervelend is.

2017 ass

Onderstaande situaties herkenbaar?

 • Last van stress omdat u zelden “nee” zegt?
 • Heeft u een probleem in het opkomen voor uzelf?
 • Zegt u niets als u zich beledigd voelt?
 • Bent u steeds bang om een ander tekort te doen?
 • Durft u niet om hulp te vragen ?
 • Heeft u al “ja” gezegd voordat u het in de gaten heeft
 • Bent u vaak bang om ruzie te krijgen
 • Zegt u vaak niet wat u eigenlijk vindt?
 • Bent u vaak oververmoeid?
 • Kunt u niet goed tegen kritiek
 • Vindt u het lastig om een ander kritiek te geven?
 • Heeft u onvoldoende zelfvertrouwen?

Assertiviteit is het opkomen voor jezelf op een manier die de ander niet nodeloos beschadigt.

Korte uitleg (filmpje) over wat assertiviteit wel/niet is

Het gaat er dus niet om je zin door te drijven. Waar het om gaat is dat je tegen verzoeken die onredelijk zijn duidelijk “nee” kan zeggen, als je dat wilt. Assertiviteit is een manier om meer keuzes te hebben in het leven. Je mag verzoeken inwilligen, maar ook weigeren.
Assertiviteit gaat dus niet ten koste van anderen, maar ook niet ten koste van jezelf. Het gaat om een redelijke verdeling. Zeggen wat je wilt, luisteren naar wat de ander wil en dan niet automatisch datgene doen wat de ander wil, maar een eerlijke balans zoeken.

Assertiviteit geeft de meeste kans op een win-win-situatie, hetgeen bevorderlijk is voor het zelfvertrouwen. Al gedraag je je nog zo assertief, je zult niet altijd krijgen wat je wilt.

Ook mensen die vaak ruzie hebben (= agressief) zijn gebaat bij een assertiviteitscursus. Vaak ruzie krijgen is beslist geen teken van assertiviteit. Wanneer deze mensen beter leren communiceren, hun eigen twijfels benoemen, worden ze minder agressief en een heel stuk assertiever.

Verlegenheid en sub-assertiviteit kunnen overwonnen worden. Vermijd situaties niet langer maar onderneem actie!!

Veel werkgevers vergoeden de cursus geheel of gedeeltelijk. Durft u dat niet voor te stellen aan uw werkgever? Geen probleem: ik help u daarbij.

Vraag de folder aan: U krijgt dan automatisch ook de assertieve tips

voetstappen     Alle grote dingen beginnen met het zetten van de eerste stap.

 

Veghel, Uden, Oss, Helmond, Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch, Geldrop, Boxmeer, Laarbeek, Landerd, Bernheze, Maasdonk